top of page
Search

Tips& Tricks în caz de conflict la locul de muncă

Updated: Apr 17

Conflictele la locul de muncă sunt inevitabile și, uneori, aș spune eu, pot fi chiar binevenite, dar gestionarea lor în mod eficient poate face diferența dintre o echipă eficientă și una demotivată și ostilă.



În articolul de astăzi, vom explora cinci modalități practice care îți pot fi de mare folos în a gestiona într-un mod constructiv un conflict la locul de muncă.


Astfel de conversații în contradictoriu pot apărea în orice moment și pot avea un impact semnificativ asupra productivității și atmosferei de lucru. Indiferent dacă te confrunți cu un conflict cu un coleg sau cu un manager, ori poate e vorba chiar de o discuție aprinsă cu un client, furnizor ori orice alt tip de colaborator extern, aceste tips and tricks te pot ajuta să navighezi cu succes prin situații tensionate și să promovezi un mediu de lucru productiv și bazat pe respect.


 

Ce poți face în cazul unui (potențial) conflict


Iată așadar cele 5 idei despre ce îți stă ție în putere pentru a gestiona un conflict la locul de muncă, fără un consum emoțional puternic și fără ego-uri rănite:


1. În situații de conflict, pune-ți intenția să asculți cu atenție și să reflectezi înainte de a deschide gura și spune ce gândești și ce simți. O pauză scurtă poate face minuni pentru a-ți clarifica gândurile, a-ți tempera pornirile impulsive și a putea răspunde în mod adecvat și calm. Respiră profund sau numără în gând de la 20 la 1.

 

2. Folosește limbajul nonverbal în favoarea ta: acordă atenție la contactul vizual (direct, dar nu intimidant), afișează o postură deschisă și gesturi calme. Spatele drept, privirea înainte, gesturi care să susțină ideea de a fi în controlul propriilor emoții, în sensul că degeaba spui că nu te-ai enervat sau că nu te superi, dacă tot corpul este încordat, lovești cu pumnul în masă, gesticulezi precipitat ori pur și simplu, îți dai ochii peste cap. În loc de asta, poți accepta că te înfurie sau frustrează un anumit mesaj și adopta o poziție a corpului deschisă la dialog, menținând o respirație normală și făcând gesturi care să îți susțină vorbele. Toate astea pot transmite încredere și siguranță de sine, influențând pozitiv dinamica relațională, în caz de conflict.

 


echipa comunica fara conflicte

3. Practică ascultarea empatică - ascultă cu atenție și caută totodată a înțelege perspectiva celuilalt. Verifică în ce măsură ai înțeles mesajul interlocutorului făcând uz de parafrazare sau sumarizare. Reia ideea transmisă de celălalt folosind aceleași cuvinte pe care le-a utilizat interlocutorul tău ori redă pe scurt ce mesaj a ajuns la tine. Acest lucru poate reduce tensiunea și poate deschide calea pentru soluții comune.

 

4. Fii clar și concis în exprimarea ta. Folosește „eu” în loc de „tu” pentru a-ți exprima sentimentele și percepțiile personale, evitând astfel etichete, insinuări ori chiar acuzații la adresa celuilalt și punând accentul pe soluționare.

 

5. În timpul discuțiilor în contradictoriu, folosește întrebări deschise pentru a încuraja dialogul și pentru a obține informații suplimentare despre perspectivele celorlalți. Asta nu numai că demonstrează deschiderea ta la dialog, dar poate ajuta și la identificarea soluțiilor în mod eficient.



femeie isi face vocea auzita la un conflict de munca

BONUS:

Tonul (vocii) face muzica. Așadar, asigură-te că îți transmiți ideile pe un ton potrivit, calm și ferm deopotrivă. E important ca modul în care rostești cuvintele să susțină aceeași deschidere la dialog pe care o transmiți prin cuvinte și postură, precum și aceeași siguranță de sine.




 

Simți nevoia să treci la următorul nivel în ceea ce privește abilitatea ta de a comunica?

Hai să vorbim mai multe într-o sesiune individuală (prima sesiune are discount de 80%): click aici.

42 views0 comments
bottom of page