top of page
Search

Cum să spui că nu ești de acord, fără a genera dezacord

De câte ori nu ai rostit cuvintele ”Nu-i așa, n-ai dreptate!”, „Te înșeli”, „Te contrazic” sau „Nu sunt/ Nu pot fi de acord cu tine!”? Marea provocarea de a-i spune cuiva că nu ești de acord cu ce susține, fără ca apoi să ajungeți la un dezacord pe termen lung.


Când nu ești de acord în ședințe

În toate interacțiunile noastre de zi cu zi din spațiul profesional, devine inevitabil să avem de-a face cu situații în care să nu fim de acord cu cei din jurul nostru, să avem păreri complet diferite, să ajungem la un dezacord ori chiar să simțim indignare când cineva susține o opinie contrar intereselor noastre și uneori, chiar... contrar logicii!


Fie că este vorba despre o discuție la locul de muncă, între colegi sau în cadrul unei dezbateri într-un cerc mai larg de profesioniști, sau este o conversație purtată cu managerul ori cu un client, este important să știm cum să ne exprimăm opiniile într-un mod asertiv, fără a declanșa conflicte inutile sau a-i ofensa pe ceilalți.

 

Înlocuirea unor expresii precum "nu ai dreptate", "nu sunt de acord" sau "te înșeli" poate contribui semnificativ la menținerea unui stil sănătos în comunicare la nivel de organizație și echipă, cu deschidere la dialog.

 


Alternative înțelepte în caz de dezacord


Te invit să trecem în revistă câteva alternative pe care le poți folosi pentru a-ți exprima punctul de vedere într-un mod constructiv, chiar dacă nu ești de acord cu interlocutorii tăi:

 

1. "Înțeleg ce spui. Uite cum văd eu lucrurile: (...)"

Această expresie arată că ești deschis la perspectiva celuilalt, dar în același timp îți afirmi poziția proprie, argumentând solid punctul de vedere fără a simți nevoia de a sublinia că ideea celuilalt nu e la fel de bună ca a ta.

Este important să scoți în evidență că fiecare persoană are propriile sale percepții și interpretări, că ascultând activ punctele de vedere ale celor implicați, puteți găsi cele mai potrivite soluții care uneori reunesc idei de la mai multe persoane, alteori varianta unei singure persoane poate fi cea mai oportună. Ideea centrală este că în astfel de situații NU este despre cine are dreptate, ci despre ce este benefic și important pentru voi la nivel de echipă/ organizație/ afacere.

 

2. "Perspectiva mea este diferită."/ "Am o altă abordare asupra acestei probleme."

Această formulare evită să emiți o judecată sau să minimalizezi perspectiva celuilalt, ci pur și simplu afirmă că ai o viziune diferită. Este o modalitate elegantă de a-ți exprima opinia fără a invalida sau a diminua importanța opiniei celuilalt. Astfel, poți sublinia că fiecare individ poate avea modalități sau perspective diferite în abordarea aceleiași probleme. Și în acest caz este necesară o argumentare a propriei poziții, evidențiind beneficiile perspectivei tale.

 

3. . "Am observat că unele aspecte pot fi privite și din alt unghi."

Această formulare subliniază faptul că există mai multe aspecte ale unei situații, mai multe fațete în soluționarea unei provocări și încurajează deschiderea către alte perspective. Prin folosirea acestei fraze, îți poți exprima diferența de opinie fără a implica o evaluare a corectitudinii opiniei emise de celălalt.

Totodată, această formulare are nevoie să fie susținută prin exemplificarea concretă a aspectelor și unghiurilor diferite la care faci trimitere.

 

4. "Doresc să împărtășesc și eu perspectiva mea cu privire la acest subiect."

Formularea în felul acesta reprezintă un mod constructiv de a-ți face auzită vocea într-o discuție, vine sub forma unui schimb de idei și pune accent pe faptul că opinia ta este la fel de validă și importantă ca și cea a celuilalt, că nu este mai presus sau mai prejos, ci doar diferită. Oferă practic o invitație la a analiza punctul tău de vedere.

 

 

5. "Pot să aduc o altă perspectivă în discuție?"

Prin această întrebare, îți exprimi dorința de a contribui la dialog într-un mod deschis și respectuos. Este o modalitate eficientă de a introduce o nouă idee sau un alt mod de abordare fără a respinge (complet) punctul de vedere al celuilalt. Cazurile în care răspunsul la această întrebare să fie un refuz din partea celorlalți de a a-ți asculta opinia sunt foarte rare de regulă și totuși, dacă acest lucru se întâmplă, poți relua intenția ta de a interveni printr-una din celelalte formulări.

 

6. "Ce zici dacă privim problema dintr-o altă perspectivă?"/ "Mă întreb dacă putem explora și alte idei..."

Aceste alternative deschid ușa către o conversație mai profundă și mai constructivă, invitându-l pe celălalt să împărtășească și să exploreze mai multe idei. Astfel că, în loc să fie percepută ca o respingere a opiniilor sale, este o invitație la a lărgi orizontul posibilităților.

În varianta cu întrebare, este încurajată implicarea celuilalt în gândirea creativă și în explorarea unor alternative. Adresând o întrebare, sugerezi interlocutorilor că există mai multe moduri de a privi o situație și încurajezi colaborarea pentru a găsi mai multe soluții.

 

 

Așadar...


Suntem oameni și rămânem în definitiv niște ființe emoționale, chiar și atunci când ne exercităm atribuțiile profesionale, deși ne spunem că suntem foarte raționali și obiectivi. Așa că modul în care comunicăm și dinamica relațională de la muncă ne pot face să ne simțim, după caz, parte din ceva mai mare sau puși la colț, marginalizați, respinși, excluși. Fie că ne cuprinde un sentiment de acceptare, recunoaștere și apartenență la grup, fie că ne cuprinde furia, indignarea, frica sau disperarea – emoțiile guvernează alegerile pe care le facem.


Exprimarea opiniei noastre într-un mod asertiv, empatic, respectuos este cheia pentru a menține o comunicare sănătoasă și constructivă în mediul profesional. Ascultarea activă, cu deschidere către perspectivele diferite, ne poate ajuta nu doar să evităm conflictele și să cultivăm relații mai solide și armonioase cu cei din jurul nostru, ci și să soluționăm într-un mod inedit provocările cu care ne confruntăm.


Înlocuirea acelor expresii critice sau prea rigide cu niște formulări de tip asertiv și deschise la dialog poate transforma complet dinamica unei conversații și a întregii relații profesionale. Comunicarea este în definitiv un proces bidirecțional și asta ar trebui să ne amintească faptul că respectul reciproc și oferirea spațiului celorlalți de a-și expune punctul de vedere, de a-și exprima așteptările rămân fundamentale în orice interacțiune sănătoasă și avantajoasă (win-win).



 

Mai multe despre comunicare și relaționare în termeni de asertivitate, pe website - vezi resursele gratuite aici.


 

238 views0 comments
bottom of page