top of page
Search

Povestea Gabrielei: despre carieră și curajul de a face alegeri

Fă cunoștință cu Gabriela, o persoană care se confruntă cu dificultăți în mediul său de lucru, evită cât de mult poate conflictele și care încearcă să-și găsească curajul de a face o schimbare.



Povestea Gabrielei: carieră și curaj

Astăzi vreau să-ți împărtășesc o poveste despre carieră și curajul de a face alegeri care poate să-ți sune familiară și este, zic eu, una familiară pentru mulți dintre noi.


Povestea Gabrielei, o persoană care se confruntă cu dificultăți în mediul său de lucru și care încearcă să-și găsească curajul de a face o schimbare.


Gabriela este genul ăla de femeie cu mult bun simț, de felul ei mai timidă. Ea a intrat în această poveste profesională cu entuziasm și dorința de a face o diferență în domeniul său de activitate, de care de altfel este și foarte pasionată. Cu toate astea, pe măsură ce timpul a trecut, mediul organizațional în care activează s-a dovedit a fi unul toxic, unde tonul ridicat, critica constantă și glumele răutăcioase au devenit norma.



Tot mai greu de suportat


Pentru Gabriela, acest mediu a devenit tot mai greu de suportat. Îi era tot mai dificil să-și găsească vocea în fața colegilor și a managementului rece, distant și intransigent. Se simțea intimidată să-și exprime părerile sau să-și apere ideile, de teamă că ar putea fi criticată sau judecată (și mai tare). Era tot mai afectată de tonul răstit și de reproșurile continue pe care le primea atunci când făcea o greșeală sau uita vreun detaliu.


Ceea ce o făcea pe Gabriela să se simtă cel mai prost era faptul că nu îndrăznea să vorbească deschis despre aceste probleme. Îi era rușine să recunoască, inclusiv în cercul apropiaților, că se simte nefericită și nesigură la serviciu. Se simțea tot mai singură și neînțeleasă, fără să-și găsească sprijinul necesar pentru a face față acestei situații dificile.


Pe de-o parte, Gabriela înțelegea foarte clar că avea nevoie să facă ceva în legătură cu situația sa de la muncă, dar pe de altă parte era foarte confuză privind ce ar putea EA să facă- se simțea prea mică, prea fără forță, prea neînsemnată să poată face realmente ceva sau să se încheie într-o notă pozitivă orice ar fi încercat să facă.


Își dorea să-și recâștige încrederea în sine și să-și găsească vocea în mediul său de lucru, voia să se simtă respectată și apreciată pentru munca sa, fără să se mai lase afectată de criticile și glumele răutăcioase ale celor din jur.


Înțelegea că era timpul să facă o alegere: fie continua în același mod acumulând tot mai mult stres, frustrări și simțind cum stima de sine se scurge din toată ființa ei, fie alegea să ia atitudine. Varianta a doua i se părea nu doar dificilă, ba chiar imposibilă pentru ea, omul căruia i-a plăcut mereu să stea mai în umbră, mai în tăcere, căci doar ideea de a fi în prim plan o speria. Realiza totuși că în prim plan oricum era, doar că era un plan în care ea devenise ținta atacurilor, criticilor, reproșurilor, sarcasmului ori chiar amenințărilor.


Începea să îi fie tot mai clar că era unde era acum ca urmare a alegerilor făcute zi de zi. Și se întreba: „Cum ar fi dacă... începând din acest moment, aș alege diferit?”.

Era un singur mod de a afla.


 

Confuzie în carieră

Îți sună cunoscut? Ce-i de făcut?


Această poveste poate părea cunoscută pentru mulți dintre noi. Poate că și tu te regăsești în situația Gabrielei sau cunoști pe cineva care se confruntă cu probleme similare în mediul său de lucru.


Este important să ne amintim că putem să facem schimbarea dorită în oricare dintre etapele din viață - moartea e un proces ireversibil, dar cât timp suntem în viață, putem alege să (re)facem ceea ce ne dorim- se aplică implicit în carieră.

Putem să ne găsim curajul de a ne exprima și de a alege să ne apărăm drepturile chiar și într-un mediu toxic de lucru.

Putem să alegem să căutăm sprijinul și resursele necesare pentru a ne dezvolta încrederea în sine și abilitățile de gestionare a situațiilor dificile.

Putem să îndrăznim să facem pașii necesari pentru a ne îndeplini visurile. Putem alege să ni le îndeplinim!

Dar știi ce? Înainte de toate, putem alege să fim noi înșine, putem să ne oferim libertatea de a gândi, de a simți, de a vorbi, de a face, de a trăi în definitiv așa cum credem și simțim noi ca fiind de cuviință! Chiar NU e necesar să cerem permisiunea cuiva ca să fim, NU avem nevoie de aprobarea celorlalți ca să existăm, NU suntem defecți doar pentru că suntem diferiți de cei din jur, NU suntem construiți ca să trăim captivi în interiorul nostru. Putem alege!


Gabriela avea nevoie mai întâi să-și reamintească cine este ea și cât e de valoroasă, ca să poată gestiona apoi provocările mediului de lucru și să își facă vocea auzită!

 

Așa că, dacă te regăsești în povestea Gabrielei sau dacă știi pe cineva care se confruntă cu dificultăți similare, te încurajez să nu rămâi pasiv. Există resurse și suport disponibile pentru a te ajuta să faci față situațiilor dificile și să-ți recâștigi încrederea în propriile forțe. Cere ajutorul, acceptă-l, caută resursele și regăsește-te pe tine mai întâi.

Ai observat vreodată că atunci când tu ești bine cu tine, ești bine și în relațiile cu ceilalți?

 


 

Cu ocazia Zilei Femeii,

Am decis să ofer posibilitatea persoanelor interesate de a investi în dezvoltarea profesională și personală, fără eforturi de ordin financiar. De aceea, am pregătit un pachet special de primăvară, conceput pentru a-ți îmbunătăți imaginea de sine și pentru a te ajuta să iei atitudine în relațiile profesionale. Această ofertă este disponibilă pentru o perioadă limitată, până pe 8 martie inclusiv, așa că nu rata această șansă – te costă mai puțin decât dacă ai lua un buchet de flori! Unde mai pui că ai acces pe viață la aceste resurse?

 

În cazul în care îți e greu să iei o decizie, nu știi exact dacă este pentru tine, evaluează în ce măsură te confrunți cu:

  • Oportunități profesionale ratate: nu știi cum să abordezi situațiile dificile, provocările constante cu care ai de-a face la muncă sau conflictele și ai pierdut (ori riști să pierzi) șanse valoroase de avansare sau colaborare.

  • Stres și frustrare în mediul de lucru: te confrunți deja de o bună perioadă de timp cu stres sau cu un nivel ridicat de disconfort în relațiile profesionale. Îți e greu să pui limite în relațiile cu ceilalți ori așteptările pe care tu le transmiți sunt percepute de către ceilalți ca fiind niște pretenții exagerate. Lipsa de încredere și incapacitatea de a gestiona conflictele fac ca situațiile tensionate să scape de sub control și să te afecteze tot mai tare.

  • Nivel redus de respect și apreciere: când nu acorzi atenție dezvoltării tale personale și profesionale, s-ar putea să nu primești recunoașterea și respectul pe care le meriți în eforturile tale de muncă, să nu fii observat și apreciat pe măsura implicării tale și contribuției la nivel de echipă.

 

Acționează acum și investește în tine! Acest pachet special de primăvară este disponibil doar până vineri, 8 martie inclusiv. Detalii aici.


Foarte important: eu îți voi fi alături când ai nevoie, timp de 3 luni de la achiziție, oferindu-ți suport și asistență pe WhatsApp și/sau email.


Pachet de primăvară
serbandaniela.com

170 views0 comments
bottom of page