top of page
Search

Cum am ieșit din izolare

Updated: Dec 11, 2021



Faptul că pandemia ne-a luat pe nepregătite este știut deja. Noi fiind țara în care și iarna ne ia pe nepregătite, ce să mai vorbim de o pandemie...


Nu știu alții cum sunt, dar eu când mă gândesc la zilele de izolare parcă-mi saltă și acum inima... ba de bucurie, ba de tahicardie.🥴


A fost o perioadă intensă cu momente de împlinire familială, depășirea unor limite personale, inspirație, motivație, regăsire, reorientare, bucurii mici și mari, dar și momente de irascibilitate, tensiune, lipsă de inspirație sau de motivație, epuizare, conflicte aprinse în jurul școlii de acasă/ online (știai că munca unei învățătoare este dificilă rău? Eu îmi imaginam ceva, dar acum m-am convins!).


Și după toată intensitatea momentelor trăite, într-o perioadă relativ scurtă- aș fi zis într-un alt context, nu și acum însă- am concluzionat eu înțelept, zic, cum că minimalismul este un stil de viață pe care merită să îl adopt pentru totdeauna (să îmi amintească cineva dacă la un moment dat voi da semne că mă dezic!!), că este absolut benefic să îi aplic principiile în toate planurile vieții mele, nu doar în amenajarea casei.


Cu toate acestea, am început cu amenajarea... Astfel că m-am gândit eu să eliberez camerele de mobilier greoi, pătuț și alte lucrușoare de bebeluș (cel mic are 3 ani și jumătate), să fie totul la îndemână și acest „tot" să fie doar ce îți este absolut necesar. Am continuat cu o curățenie de primăvară prin jucării, însă acum ar trebui să încep deja runda de vară, deși au primit foarte puține în ultima vreme, pentru că am decis evident să aplic minimalismul și când vine vorba de shopping, cum altfel? Și asta nu pentru că au fost mall-urile închise, pentru că eu oricum făceam cea mai mare parte din cumpărături online, de cel puțin 10 ani, ci pentru că am înțeles realmente că acest comportament de consumator înrăit a fost deprins în ultimii 20 de ani aproximativ, fiind tentați la orice pas cu cele mai diverse lucruri, prin toate canalele posibile.


De exemplu, ultima dată cât am așteptat la semafor am aflat despre Ileana Ruptă din Soare care, pentru o secundă, m-a făcut să mă gândesc ce bucurie i-aș face fiicei mele dacă aș cumpăra din hipermarketul cu pricina.


Acest comportament a fost sădit adânc în noi și acționăm la niște stimuli, rezultate ale marketingului agresiv, la fel cum răspund cățeii la dresaj când mai primesc o recompensă... aport! Pardon, rămăsesem setată pe dresaj! 😁


Ce vreau să zic este că mă laud cu aproape 5 luni de zile de când nu am mai cumpărat ceva pentru mine în afară de cursuri și cărți, ca să nu pun pe listă și deodorant, cremă hidratantă, medicamente, mâncare evident, și alte asemenea, deoarece acestea intră în lista standard minimalistă, fiind niște nevoi de bază. Chiar și copiilor le-am cumpărat cadou de Paște și de 1 iunie, în rest nu au mai avut parte de „mici atenții” cum obișnuiau, iar acum constat că ar avea nevoie de încălțăminte și îmbrăcăminte de vară, pentru că au mai crescut...


Hainele... acest „păcat” irezistibil al meu și al altor doamne și domnișoare! Indiferent de cantitate, ai sentimentul că niciodată nu ai cu ce te îmbrăca, niciodată nu sunt suficiente! Ei, bine, eu am reușit să nu mai cad pradă tentației super mega promoțiilor, acelor oferte "de nerefuzat" când cumperi chiar fără să ai nevoie de ceva, ci doar pentru că este „la promoție”, cum să ratezi!??


După nici o lună, au priceput și Facebook și Instagram, pe baza cookie-urilor care par utile câteodată, că eu nu mai vreau reclame cu haine și pantofi, așa că au început să mă "bombardeze" cu reclame la programe de training, naționale și internaționale, și cu super mega oferte la cărți!


Uite cum ne „educăm" reciproc: ce învățasem (și predasem) eu la economie cândva se dovedește în practică a fi perfect adevărat, nu că aș fi avut vreun dubiu oricum: unde-i cerere, e și ofertă.


Bine, știu că puterea marketingului este să „educe” gusturile și așa ia naștere cererea „target" pentru a veni cu oferta gata pregătită, însă când știi ce vrei cu adevărat și ai capacitatea de a face diferența între o nevoie și un capriciu, între ce este benefic și ce lucrează împotriva ta (adică împotriva buzunarului tău, corpului tău, etc.) poți realmente crea o cerere pe piață, că va veni și o ofertă pe măsură!


Destul cu economia însă și înapoi la noul stil de viață: triez hainele pe care obișnuiesc să le port cu plăcere, în care mă simt bine și care mă avantajează de cele care așteaptă și de ani buni să fie purtate, de cele care îmi plac cum arată pe umeraș, dar nu și pe mine, sau știi tu... acele haine cumpărate doar pentru că era promoție, însă ele nu au nicio treabă cu restul garderobei!


Și nu mai cumpăr nimic în continuare până nu constat că am într-adevăr NEVOIE de ceva. Iar ce decid să scot din garderobă, la fel ca și cu alte lucruri din casă, le ofer cuiva apropiat care ar putea fi interesat sau, cel mai adesea, le donez unor persoane pe care nu le cunosc, dar care au mare nevoie de ele. Ceea ce îți recomand și ție: nu arunca nimic din ce este încă utilizabil, în stare bună, chiar dacă uneori presupune un oarecare „efort” să găsești cui să le oferi. Dă-le cu drag mai departe; cu siguranță cineva are nevoie de ele și le va aprecia pe măsură! Fă asta din câteva motive extrem de importante.


✅În primul rând, cauza umanitară: ajuți pe cineva care chiar are nevoie de acel ceva, dar nu și-l permite.


✅În al doilea rând, vorbim despre sustenabilitate: consumerismul are un impact major asupra mediului înconjurător, care ghici ce? Are efect dăunător asupra sănătății umane, asta dacă te numeri printre aceia pentru care viitorul planetei nu este o prioritate personală, dar posibil ca sănătatea ta și a celor dragi să fie! Cifrele legate de impactul industriei textile sau despre risipa de alimente și consumul de resurse pentru asigurarea alimentelor la raft sunt arhicunoscute, așa că nu o să insist eu acum.


✅În al treilea rând, să oferi, să ajuți, să faci o faptă bună cum te face să te simți?😇 Observi cum toate astea contribuie la creșterea stimei de sine, a iubirii de sine, având un aport important la îmbunătățirea propriei imagini? Astfel că, dacă vei face asta mai des, impactul asupra imaginii de sine este semnificativ, schimbare ce vine cu pași mici, treptat, crescând de la puțin până la considerabil! Dar nu mă crede pe cuvânt: încearcă și te vei convinge! 🤭


Mergând dincolo de aspectele materiale ale vieții, minimalismul merită aplicat și la nivel relațional. Eu cred că pe ăsta l-am aplicat instinctiv de când mă știu: păstrez în viața mea oamenii în prezența cărora mă simt bine și simt că, la rândul lor, se bucură de prezența mea; oameni de la care învăț și cu care pot împărtăși la rându-mi ce știu; oameni cu care rezonez în diverse aspecte ale vieții. Nu înseamnă că am rupt relațiile cu toți ceilalți, doar că am luat suficientă distanță cât să nu mai fiu afectată în vreun fel! Sunt și oameni de care m-am reapropiat după o astfel de distanțare care s-a dovedit atât de benefică!


Și, în final, știi unde mai aplic minimalismul? În tot ceea ce îmi propun în viață! Am încetat să mai cer totul sau nimic, aici și acum, lucru care îmi genera evident o serie de frustrări, pentru că desigur nu era posibil nici fizic, nici din alte variate motive! Așadar, îmi planific ce îmi doresc cât mai simplist posibil, în pași mici, accesibili (deci realizabili), în perfect acord cu nevoile imediate sau cu dorințele prioritare. Am și obiective pe termen lung, nu le-am anulat, doar că le fragmentez din aproape în aproape pentru accesibilitate imediată, ca un principiu minimalist. 😉


Beneficiile constatate până acum (lista rămâne deschisă însă) sunt numeroase, dar mai ales sunt productive:

◽timp optimizat (fac mai multe sau mai bine decât înainte)

◽bani economisiți

◽curățenie rapidă și eficientă

◽relații apropiate, fructuoase

◽mai puține frustrări și stres

◽o imagine de sine mai bună

◽o stimă de sine consolidată

◽mai mult spațiu

◽un mod de gândire mai aerisit,

◽entuziasm

◽motivație mai puternică

◽desigur, stare de bine!


Tu după ce principii de eficientizare te ghidezi în viață, cum le aplici și ce beneficii ai observat?🙂


Îți sunt tare recunoscătoare că le împărtășești cu mine și îți amintesc că eu rămân la dispoziția ta, cu mare drag, dacă îți dorești să afli mai multe despre minimalism și cum îl poți integra în viața ta!🤗

115 views0 comments
bottom of page