top of page
Search

Vrei să obții ce-ți dorești?



Am realizat că oamenii NU vor să obțină ce își doresc!


Nu e o greșeală, chiar asta am vrut să scriu.


Nu vor să OBȚINĂ ce își doresc!

Ei vor să PRIMEASCĂ ce își doresc!

Înțelegi diferența?


Ca să obții ce îți dorești, e nevoie să plătești un preț. Prețul poate fi în bani, timp (muuult timp), energie (oho, cât consum!), efort (deja simți "transpirația"?), atenție, concentrare, etc., etc.


Să obții ce îți dorești costă, sub orice formă!


Să primești ce îți dorești, dacă nu e gratis, e ieftineală! La capitolul ăsta, oamenii deschid larg brațele să primească, dacă se poate, cât mai mult!


Acum, evident că nu tot ce îți dorești se poate primi gratis sau foarte ieftin, așa cum nici tot ce primești gratis sau foarte ieftin nu are vreo valoare pentru tine, suntem de acord?


Ca să nu mai teoretizez atâta, iată mai jos câteva exemple din diferite arii ale vieții noastre:


1. Greutate corporală (implicit sănătate): cum poți slăbi și adopta un stil de viață sănătos, dacă nu plătești prețul?


Obții asta prin dietă și sport. Sau printr-o operație, dar tot vei avea nevoie de dietă și sport apoi, dacă te interesează mai mult decât un număr de kg pe cântar. Ideea e că să obții înseamnă să faci ceva concret, constant și asumat.


Poți să primești la capitolul ăsta?


Sigur, poți să primești niște pilule minune care îți promit să te transforme, dar în realitatea transformarea aia te costă sănătatea în cele din urmă!


Tu știi ce alegi: să obții sau să primești ce îți dorești?


2. Carieră: cum poți obține un job mai bine plătit sau în domeniul care te pasionează, dacă nu plătești prețul?


Obții asta dacă, după caz, îți dedici timp și energie să cauți acel loc de muncă, să te pregătești pentru probele de selecție, să te prezinți din poziția unui om care deține competențele și/sau motivația necesară să facă diferența la acel loc de muncă și care, odată obținut jobul, le va demonstra aplicând ce știe și implicându-se cu pasiune în ceea ce face.


Poți să primești la capitolul ăsta?

Poți să primești un job bine plătit, deși tu îl detești și nu te vezi făcând activitatea respectivă pe termen lung, unde simți că nu ai randament, că vii la serviciu cu dezgust, că simplul fapt că te prezinți acolo e deja un efort prea mare.

Poți să primești un job care te pasionează, dar nu ești plătit suficient- pe termen lung și asta devine problematică și atunci, e nevoie să faci ceva ca să obții ce îți dorești, nu doar să aștepți să primești.


Din nou, ideea că să obții înseamnă să faci ceva concret, constant și asumat.


Tu știi însă ce alegi: să obții sau să aștepți să primești ce îți dorești?


3. Relații: cum poți să ai o relație de calitate cu cei din jur dacă nu plătești prețul?


Poți avea astfel de relații dacă investești timp, pasiune, atenție, empatie, implicare, ascultare activă, prioritizare (ce e important pentru mine aici și acum: să am dreptate, să am eu ultimul cuvânt sau să ajungem la un consens), încredere, suport, etc, etc, în funcție de tipul relației.


Poți să primești la capitolul ăsta?

Poți, desigur, să primești o relație "perfectă" pe termen scurt în care nu e nevoie să oferi nimic, dar după o vreme, acea relație se deteriorează, pentru că se creează un dezechilibru: nu poate un om doar să ofere și celălalt doar să ceară, e nevoie de un raport win-win (câștig de ambele părți).

Așa cum nici nu poți să aștepți la nesfârșit să primești tu timpul, pasiunea, atenția, empatia, implicarea, ascultarea activă, prioritizarea, încrederea, suportul, etc, etc. Doar să aștepți nu e o soluție, e nevoie să faci ceva ca să le obții.


Iar și iar ideea că să obții înseamnă să faci ceva concret, constant și asumat.


Tu știi ce alegi: să obții sau doar să aștepți să primești ce îți dorești?



Cam atât cu exemplele astăzi, sunt convinsă că ai prins ideea și te invit să analizezi unde te afli tu în acest moment în fiecare dintre ariile vieții tale.


Eu pregătesc un atelier online în care să lucrăm împreună fix pe subiectul ăsta: a trece din sfera lui „aștept să primesc” în cea a lui „acționez să obțin” ce îmi doresc!

Detalii la cerere aici


Acționează zilnic, iar dacă ai nevoie de încurajare, eu sunt doar la un click distanță.



---

Photo by Gerd Altmann: https://www.pexels.com/photo/success-text-21696/

17 views0 comments
bottom of page