top of page
Caută

Viața online vs. offline


Îți propun o discuție cât se poate de deschisă pe o temă ce ne afectează tot mai tare, uneori chiar mai mult decât suntem dispuși să o recunoaștem: viața online vs. offline.


Oameni din carne și oase cu o diversitate de nevoi

După cum bine știi, online-ul face parte din viața noastră, însă NU este întreaga viață a noastră, pentru că noi suntem reali, și eu și tu suntem oameni din carne și oase, cu nevoi diverse, de la cele primare (cele fiziologice: foame, sete) la nevoi superioare de recunoaștere socială, auto-actualizare. Omul resimte de la naștere la bătrânețe nevoia de relaționare sau de conectare, nevoia de competență (să pot și să știu să fac diverse lucruri) și nevoia de control sau de autonomie (să decid eu ce, când, cum, de ce, cu cine; să pot să fac propriile alegeri, să nu îmi fie impuse anumite lucruri).


Este adevărat că în online îmi pot satisface PARȚIAL nevoile, dar este în OFFline locul unde aceste nevoi se întregesc, se desăvârșesc și contează cu adevărat. Un exemplu cât se poate de simplu: eu îmi comand de pe net mâncarea și băutura, însă le consum fizic pe bune, ci nu virtual, ca să îmi pot „stinge” nevoile fiziologice de foame și sete.


Un alt exemplu, am o întreagă rețea de prieteni în online, care la rândul lor ca și mine sunt oameni din carne și oase, adică eu una aș fi dezamăgită să aflu că cel mai bun prieten al meu întâlnit în online este un personaj inventat de altcineva, are cu totul altă identitate și tot ce am împărtășit nu a fost real, a fost doar un joc pentru cineva!


Așadar, prietenii mei din online ar trebui sa fie și în offline. Lista mea de prieteni de pe Facebook sau de followers de pe Instagram nu reprezintă lista mea reală de prieteni, așa cum se definește prietenia: adică nu toți cei care îmi sunt „prieteni” virtuali sunt oameni apropiați mie cu care pot să merg să mă distrez, să schimb păreri despre lucruri importante pentru mine; ei nu sunt aceiași cărora le încredințez secrete, aspecte intime, nu toți cei din listă îmi cunosc grijile și mă ajută când am nevoie, mă scot din vreo încurcătură sau mă ascultă cu orele când simt nevoia să mă descarc! Prin urmare, prietenii mei reali sunt în offline în primul rând, iar nevoia de relaționare îmi este pe deplin satisfăcută offline prin existența lor reală!