top of page
Search

Liderii empatici nu sunt doar simpatici

Liderii empatici sunt cei care construiesc echipe puternice.

Testează-ți nivelul de empatie (link test în articol)!Când activezi rușinea sau vinovăția în interiorul angajatului, NU reușești să îl faci să te asculte și să înțeleagă.


În copilărie, când "ți-o luai", ce se întâmpla?

După caz, te conformai și făceai ce ți se spunea, dar pe termen scurt și numai cât timp știai că ești supravegheat. Ori, în funcție de temperament, ripostai și mai tare, adoptând fie un comportament agresiv, fie pasiv-agresiv. Ori erai marcat puternic de acea experiență și învățai că pentru a te apăra, e nevoie să porți o mască, să renunți la a mai fi tu însuți, pentru că cine ești și ce faci nu e potrivit/ acceptat/ apreciat/ valorizat.


Ce te face să crezi că un adult va reacționa autoresponsabilizându-se de aici încolo, iar gradul său de engagement față de tine ca lider și față de organizație va crește simțitor, fiind de-a dreptul recunoscător că... l-ai făcut să se simtă mic, neînsemnat, lipsit de valoare?


Știu, în momente de criză, nu avem timp să ne gândim la cum se simt ceilalți, ci doar ne gândim cum să acționăm mai rapid. Dar știi ce?


Rapid nu înseamnă și eficient sau eficace.


Dacă eficient este despre rezultate maxime cu eforturi minime (inclusiv timp), în timp ce eficace este despre a produce rezultatul scontat sau de a asigura gradul/ calitatea rezultatului dorit, poți înțelege cu ușurință că rapid nu e totuna cu niciunul dintre aceștia.


Dar în conducerea oamenilor, în această ecuație deloc ușoară, mai intră un element adesea neglijat: EMPATIA.

Capacitatea noastră de a ne pune în pielea celorlalți și de a putea, astfel, înțelege cum se văd, dar mai ales cum se simt lucrurile din pielea celorlalți.
Am găsit la Petronela Rotar un link dacă dorești să îți afli nivelul de empatie, pe care îl las mai jos. Media, pare-se, e 47 la femei și 42 la bărbați, dar acum eu îți propun să faci testul și să vezi de unde pornești.


Apoi, în funcție de unde îți dorești să ajungi, putem să ne vedem într-un apel 1:1.

Click aici pentru a-ți evalua nivelul de empatie și fă alegeri înțelepte în relațiile cu cei din jur!

88 views0 comments

Commentaires


bottom of page