Leadershipul explicat pe înțelesul tuturor nu se rezumă la o definiție anume și nici la enunțarea mai multor definiții.
Există numeroase definiții ale acestui concept, asupra cărora însă nu ne vom opri în cele ce urmează, dar țin să evidențiez cuvintele cheie când vine vorba de leadership:
conducere
motivare
grup
atingere scop (comun)
influență
Expertul nr. 1 mondial în leadership, John C. Maxwell afirmă că leadershipul înseamnă influență, nimic mai mult, nimic mai puțin.
Iar influența, spune el, înseamnă să ADAUGI VALOARE celor din jur!
Nu te-ai fi așteptat la ideea asta, așa-i?!
Acesta argumentează că influența are loc în mod natural atunci când adaugi valoare oamenilor din jurul tău. Iar ideea asta schimbă complet lucrurile! Adică, doar gândește-te un pic: oricine poate adăuga valoare, ești de acord? Este suficient să îți dorești acest lucru și poți adăuga valoare celor din jur! Când faci asta, oamenii vor începe să te aprecieze, să îți caute prezența și în cele din urmă, să te urmeze!
Așadar, să punctăm cele mai importante idei de până acum:
leadershipul este influență, nimic mai mult, nimic mai puțin;
influența este un efect al adăugării de valoare oamenilor.
Dacă multă vreme s-a considerat că leadershipul este o aptitudine, ceva cu care te naști și... nu prea ai ce face în acest sens, John Maxwell afirma, odată cu lansarea uneia dintre cărțile sale în urmă cu mai bine de 20 de ani, ceea ce a și demonstrat de-a lungul anilor, prin formarea a numeroși lideri, că leadershipul se poate învăța, că nu este obligatoriu să te fi născut cu abilități de lider, dar atenție: lucrurile se întâmplă progresiv!
Nu înveți să devii un lider de pe o zi pe alta, ci zi de zi; NU este suficient să te manifești ca un lider o dată, ci zi de zi!
Pe de altă parte, a pune semnul egal între leadership și putere și totodată, între putere și informație, deducând astfel că un lider autentic este cel care deține cele mai multe informații, care știe cel mai mult și... atât - aceasta este o convingere ce îți poate aduce o dezamăgire în practică. Asta deoarece oamenii nu vor să știe cât de multe cunoști tu, ci mai degrabă vor să știe cât de mult îți pasă de ei!
De ce este important leadershipul?
Poate te gândești „Ok, eu vreau să știu ce am de făcut ca să cresc profesional în acest moment, să fac următorul pas în carieră- cu ce mă ajută pe mine să știu ce este leadershipul și cum să devii unul?”.
Răspunsul este simplu: totul se ridică și se prăbușește odată cu leadershipul (John Maxwell).
Dacă tu vrei să te faci remarcat la locul de muncă sau vrei să îți începi propriul business, ai nevoie de leadership, ai nevoie să înveți să te manifești ca un lider!!
Știi vorba aia spusă cu multă ironie „Da’ ce muncești atâta, crezi că îți ridică statuie??” E adevărat, nimănui nu i s-a ridicat o statuie (doar) pentru că „și-a rupt spatele muncind”, dar liderilor li s-au ridicat statui, indiferent de limbă, rasă, credință, secol, etc., liderilor li s-au ridicat statui- la propriu și la figurat.
Probabil că nu ții neapărat să ți se ridice una la propriu, dar la figurat, în semn de recunoștință, cu siguranță vrei, deoarece este o nevoie psihologică umană, perfect legitimă, aceea de recunoaștere și apreciere.
Din nou, subliniez: liderii au parte de asta și oferă, la rândul lor, asta celorlalți.
Așadar, dacă te gândeai că leadershipul nu este pentru tine, dar îți dorești o carieră de succes, mai gândește-te o dată!
Este dificil, iar pe termen lung este chiar imposibil, să ai succes în plan profesional, fie că vorbim despre propriul tău business, fie că este vorba despre pozițiile pe care le ocupi în organizațiile altora.
Leadershipul este o competență esențială, un ingredient obligatoriu când vine vorba de succes.
Diferențe majore între un șef și un lider
(evidențiate în literatura de specialitate, dar mai ales întâlnite în practică )
Șeful conduce un departament/ o echipă de proiect într-un cadru formal Liderul conduce un grup de oameni, în interiorul și/sau exteriorul unei organizații, cel mai adesea într-un cadru informal
Șeful transmite oamenilor ce au de făcut Liderul explorează alături de oameni ce e de făcut
Șeful se bazează pe autoritate/ funcție Liderul se bazează pe parteneriat
Șeful urmărește realizarea nevoilor imediate Liderul urmărește dezvoltarea pe termen lung
Șeful țintește un rezultat specific Liderul e deschis la posibilități diferite
Șeful are focusul pe control Liderul are focusul pe responsabilizare (empowerment)
Șeful le știe pe toate și înaintea tuturor Liderul acceptă că nu le poate ști pe toate și nici nu îi este necesar
Pragul limitativ al leadershipului
Nivelul tău de leadership determină nivelul tău de eficacitate, felul în care tu (te) conduci determină și cât succes vei avea.
Dacă de la unu la zece nivelul tău de leadership este de trei, ceea ce tu vei putea realiza în cariera ta/ afacerea ta va fi de doi. Pentru că pragul leadershipului te va împiedica să realizezi mai mult decât... poți.
Nicio organizație nu reușește să se ridice deasupra nivelului liderilor ei – așa nici cariera ta nu se va putea ridica deasupra nivelului tău de leadership.
Conectarea- puntea liderilor către oamenii care îi urmează
Liderii mai întâi ating suflete, apoi cer o mână (de ajutor).
Înainte de a-i determina pe oameni să te asculte și să te urmeze în ceea ce spui și ce faci, este necesar să le vorbești și să le ajungi la inimă, trebuie să stabilești o legătură cu aceștia, să te conectezi.
Oamenii te vor urma, cât timp se simt ascultați, înțeleși, acceptați, simt că îți pasă de ei și că dorești să aduci valoare.
Cum să devii un lider autentic
Am pregătit un program în 10 pași simpli și cu maxim de efect ca să te sprijin în procesul tău de creștere de la a fi „doar un șef” ori un angajat cu posibilități limitate la a deveni un lider care se poate conduce pe sine și poate conduce echipa cu succes, dar mai ales ÎNSPRE succes.
Mai mult, primii 3 pași îi putem parcurge împreună fără costuri din partea ta și fără obligații ulterioare: te poți înscrie gratuit la un atelier de lucru online și decizi apoi dacă dorești sau nu să continui programul complet. Aici poți găsi detalii suplimentare și amintește-ți că nu poți obține mai mult și mai bine decât poți tu oferi ca lider - liderul unei echipe, al unei afaceri ori liderul propriei vieți.
Comentários