top of page
Search
Writer's pictureDaniela Serban

Ești manipulat cu ușurință?

Updated: Feb 23



Cum poți înțelege dacă te lași manipulat ușor sau nu dacă nu pornind de la a clarifica ce este manipularea în definitiv și care este comportamentul manipulatorilor, respectiv impactul pe care acest gen de comportament îl poate avea asupra ta?



Manipulatorii sunt oameni care se folosesc de tot soiul de tactici pentru a-i convinge pe alții să acționeze într-un mod care să-i avantajeze. Pot fi greu de recunoscut la început, dar în timp, intențiile lor devin tot mai clare.


Folosirea manipulării poate provoca un prejudiciu semnificativ individului țintă, precum și relațiilor pe care manipulatorul le are cu ceilalți din jurul său.



Ce NU este manipularea


Nu o dată am observat că oamenii fac adesea confuzie între influență și manipulare. Mărturisesc că eu însămi am picat în capcana de a nu distinge între cele două.


Principala diferență între cele acestea este dată de interese ori de intenție.

În timp ce influența presupune o situație de tip win-win, și eu câștig și tu câștigi, manipularea face loc unor situații în care există câștigători (manipulatorii, desigur) și perdanți (orice pare să se opună intereselor primilor).


Dacă în caz de influență, interesele noastre sunt importante în egală măsură, iar intențiile unei persoane care dorește să influențeze nu sunt ascunse, obscure, rău-intenționate, centrate exclusiv asupra propriei persoane, ci din contră orientate spre a aduce un plus de valoare și a reuși împreună ori fiecare separat, în caz de manipulare se va face uz de o serie de tactici subtile pentru a-i facilita manipulatorului un anumit câștig benefic exclusiv pentru el (și persoanele protejate de acesta) cu bună știință ori eventual, indiferență în raport cu faptul că asta ar putea să dăuneze intereselor acelor persoane pe care le manipulează și după caz, chiar să dăuneze sănătății emoționale a celor care devin țintă.


Manipularea desigur nu este grijă față de persoanele care devin țintă, chiar dacă poate îmbrăca această formă, mai ales când e exercitată de către un lider, un părinte ori o persoană cu o autoritate similară prin care îți sugerează să faci ori să nu faci anumite lucruri pe care ei le consideră a fi convenabile (pentru ei înșiși).



Manipularea transpusă în comportamente

Manipulatorii utilizează adesea tactici psihologice pentru a-i influența pe ceilalți, astfel că pot face uz de vinovăție, frică sau rușine pentru a putea controla direct comportamentul altora. De exemplu, un manipulator poate spune ceva de genul: „Dacă m-ai iubi cu adevărat, ai face ce vreau eu”. Această afirmație nu numai că pune presiune pe cealaltă persoană, dar o face și să se simtă vinovată pentru că nu acționează așa cum dorește manipulatorul.


O altă tactică comună este cea de tip "gaslighting" care presupune să faci o persoană să se îndoiască de memoria sau percepția sa asupra realității. De exemplu, manipulatorul poate minți și apoi nega că a spus sau a făcut ceva. De asemenea, el pot spune celeilalte persoane că e prea sensibilă ori că dramatizează, făcând-o să creadă că de fapt, ea este problema.


Manipulatorii pot folosi și triangularea. Aceasta implică aducerea unei terțe părți într-un conflict pentru a provoca dramă sau confuzie. De exemplu, un manipulator poate vorbi cu două persoane, dar le transmite povești diferite despre același eveniment pentru a provoca tensiune între ele. Această tactică permite, de asemenea, manipulatorului să joace rolul de mediator, făcându-le pe celelalte două părți dependente de el.



Ce e de făcut ca să nu ne lăsăm impactați?


A fi victima manipulării poate avea efecte de durată asupra sănătății psiho-afective a unui individ. Presiunea și stresul constant pe care le resimți în preajma lor pot duce la scăderea nivelului de stimei de sine, al încrederii în propriile forțe și pe termen lung, poate conduce chiar la anxietate ori depresie.


Manipulatorii vizează cel mai adesea persoane care prezintă un nivel mai ridicat de vulnerabilitate, făcând impactul și mai semnificativ. Dacă prezinți semne de vulnerabilitate în fața unei astfel de categorii de persoane, șansele de a deveni victima unor tipologii dificile de oameni la muncă ori în viața personală cresc considerabil.


Este esențial să poți recunoaște în timp util indiciile manipulării atunci când are loc ca să îi faci față cu succes și pentru a te putea proteja de consecințele neplăcute.


Printre altele, asta implică să stabilești limite clare și să rămâi ferm pe poziție, să cauți sprijin din partea altor colegi, după caz, al departamentului de resurse umane ori, în afara mediului profesional, de la prieteni sau familie. În cele din urmă, e nevoie să iei măsurile necesare pentru a te distanța complet de genul acesta de persoane.


În data de 4 mai, deschid larg porțile unui program de training pe care îl organizez live o singură dată și e o experiență inedită de învățare – timp de 12 zile ne conectăm online într-un grup închis și dezbatem amănunțit

Dacă acest subiect reprezintă interes, te invit să te înscrii gratuit aici.



În concluzie

Putem afirma că manipulatorii sunt indivizi care folosesc tactici psihologice rafinate pentru a-i controla pe ceilalți. Acțiunile lor pot provoca efecte negative semnificative persoanei pe care o țintesc. Este important să recunoști în timp util aceste comportamente și să iei măsuri imediate pentru a le diminua impactul negativ.

Ne vedem la trainingul gratuit și discutăm acolo amănunțit!



169 views0 comments

Recent Posts

See All

Rămas-bun

Comments


bottom of page