top of page
Search
Writer's pictureDaniela Serban

Despre starea de bine

Updated: Jun 14, 2020



Starea de bine este sinonimă, pentru unii, cu fericirea; pentru alții este în strânsă legătură cu bunăstarea; unii o asociază cu lipsa problemelor medicale sau de ordin fizic, în general; alții cred că starea de bine face referire la un nivel spiritual ridicat, acel „ZEN”; și nu puțini sunt cei care consideră că starea de bine le înglobează pe toate acestea.

Pentru mine, starea de bine este despre mulțumire, satisfacție, fericire, bunăstare, sănătate, locuri și oameni frumoși, armonie și toate acestea cu constanță. Totodată, când spun „stare de bine” mă gândesc inevitabil la propriile provocări, la acea lungă călătorie pe care am făcut-o până am ajuns în acest punct. Ea a presupus parcurgerea unui traseu deloc ușor, dar nu imposibil, ce a avut drept puncte de pornire Deprimarea (doar pentru a clarifica: nu este totuna cu depresia), Furia împotriva mea sau a altora și Neasumarea.

Apoi, cu pași mult prea lenți pentru nerăbdarea mea, traseul a continuat cu destinația „Conștientizare” în care am poposit ceva vreme pentru a observa tipare comportamentale care păreau a fi ale altcuiva, pentru a studia răni profunde, și vechi și recente, de la respingere la umilire sau de la abandon la nedreptate și nu în ultimul rând, pentru a mă observa în oglinda celor care mă înconjurau. A urmat o nouă destinație cu drumuri sinuoase și multe obstacole: „Autocunoașterea”. Este o destinație la care revin ocazional, dar la început a fost un duș cu apă rece când, la maturitate fiind, realizezi că atât de multe lucruri s-au schimbat în interiorul tău față de ultima dată când ți-ai luat timpul necesar pentru o introspecție serioasă, adică undeva prin adolescență... După aceea, a venit rândul celei mai aventuroase dintre toate destinațiile acestei călătorii și anume, „Transformarea” sau „Upgrade” sau „Dezvoltare personală” ori indiferent cum s-o numi în accepțiunea fiecăruia, ea este o destinație care mi-a plăcut atât de tare, încât ani mai târziu, am decis să o promovez, să o susțin, să îi conduc personal acolo pe cei care și-o doresc, tocmai pentru că am văzut pe pielea mea efectele ei! Ei bine, la această destinație există atât de multe obiective turistice, că o viață întreagă nu îți ajunge să le epuizezi. Printre cele mai importante se numără, la modul general vorbind: iubirea de sine, acceptarea necondiționată a ta mai înainte de toate, asumarea, autenticitatea fără frici, fără nevoia obsesivă de a fi pe placul cuiva sau de a nu dezamăgi așteptările altcuiva, și muuulte alte „obiective” care te înalță în plan emoțional, cognitiv, comportamental și/sau spiritual.

După toate aceste destinații, traseul ajunge și în punctul final, „Starea de Bine”, unde nu poți pătrunde decât prin acțiune (o s-o numim sugestiv „cheia cetății”). Așadar, să fim pregătiți de la bun început: există potențial în fiecare ființă umană, există o varietate de resurse, dar fără „cheia cetății”, alias ACȚIUNEA, rezultatele nu vor apărea, adică starea de bine nu se va instala miraculos! Vestea bună este că această cheie se găsește deja în fiecare dintre noi. Și uite așa, încet- încet, învățăm și responsabilitatea... responsabilitatea vieții noastre care ne aparține 100%. Cu alte cuvinte, după cum probabil ai mai auzit-o în nenumărate rânduri, viața noastră este un lung șir de alegeri pe care noi le facem, iar ceea ce ne bucură sau ne întristează este rezultatul deciziilor noastre. Desigur, vorbim despre cursul vieții obișnuite, despre ceea ce este în controlul nostru, ci nu despre cataclisme, războaie conduse de alții, atrocități, moarte (mai puțin moartea în caz de suicid sau teribilism- acestea sunt decizii proprii).

Odată ajunși la această destinație, „Starea de Bine”, atenție: nu se încheie munca! Nu e ca și cum ai fi în vacanță tot timpul, pentru că bineînțeles este nevoie de întreținere care, ca orice alt proces, cunoaște urcușuri și coborâșuri. Dar absolut totul este mult mai conștient, mai puțin împovărător și ai motivația succeselor anterioare care te împing înainte.

Prin urmare, starea de bine este câștigul unei munci complexe și constante cu tine însuți (adică dezvoltare personală), care merită însă toate eforturile! Dacă și tu ești în căutarea stării de bine, dar simți că îți lipsește un element (sau mai multe) din puzzle-ul vieții, vreau să știi că eu sunt doar la un click distanță. Împreună sunt convinsă că putem găsi calea optimă pe care o căutai!

53 views0 comments

Recent Posts

See All

Rămas-bun

Bình luận


bottom of page