top of page
Search

Cum să te prezinți la un interviu de angajare

Sau ce faci când CVul nu vorbește pentru tine...?

Am observat tendința de a căuta să ai CVul perfect, să ai o scrisoare de intenție ce se învârte după soare, dar pe de altă parte, să nu te simți pregătit/ă deloc să te prezinți la un interviu. Ba cu cât te simți mai "nepregătit" pentru un interviu, cu atât mai mult parcă ai tendința de a căuta să compensezi cu un CV făcut de un profesionist (+ scrisoare de intenție, desigur).


Desigur, avem nevoie de un CV care să vorbească despre noi ca fiind profesioniști, că în mediul ăsta îl folosim și în astfel de scopuri ne este util. Dar tu, precum candidat, tu vorbești despre tine ca fiind profesionistul din acel CV?!


Ce le zic clienților mei când sunt întrebată "ce să răspund la interviu?" sau când mi se spune "vreau să îmi schimb CVul, ca să fie mai atrăgător": nu pot să îți ofer o listă de răspunsuri potrivite și nu cred că dacă îți scriu eu CVul (și atât) te va ajuta să obții jobul.


Fără exagerare, dar "în cursa obținerii unui job", îmbunătățirea se petrece de la interior la exterior.


In medie, un recruiter se uită câteva secunde pe un CV- mai puțin de 1 minut. Acum sunt aplicații care fac treaba asta pentru un recruiter și a menține lucrurile simple și bine evidențiate funcționează mult mai bine decât un format "special". E un subiect pe care îmi propun să îl aboredz însă cu o altă ocazie.


Acum vreau să reții că pentru a obține jobul dorit ai nevoie de 2 lucruri esențiale:

  1. cunoștințele și competențele specifice (dacă sunt obligatorii);

  2. ATITUDINEA potrivită.

Ultima reunește mai multe elemente, dar de departe cel mai important dintre ele e în strânsă legătură cu imaginea de sine. Asta din urmă funcționează ca un prag limitativ. Dacă tu te vezi fiind pregătit pentru un job sub nivelul pentru care ai aplicat (să zicem 3), iar jobul pentru care ai aplicat e la nivelul 5, o să te prezinți la nivelul 2, cel mult 3!

Așadar, întrebare cheie: te vezi ocupând acel job? Simți că e pentru tine?


REȚINE:

1. CVul trebuie să fie despre tine - NU copy paste după un "model bine cotat".

2. modul în care tu răspunzi la întrebările adresate ori situațiile discutate trebuie să fie din nou despre tine. Când vorbești din cărți ori doar pentru că "dă bine", se simte, adică se vede, se aude că nu este despre tine.


Desigur, atât CVul, cât și modul în care te prezinți la un interviu pot fi șlefuite. Și eu fac asta cu fiecare client care mi se adresează în acest sens, dar precum coach, eu nu îți voi prinde peștele, ci te voi învăța să pescuiești. Nu îți voi redacta CVul și nici nu te voi învăța poezii pe care să le înveți pe de rost, pentru că te duci la un interviu, nu la o serbare școlară.


Fără doar și poate te voi ajuta să le faci un upgrade, chiar unul important, dar o vei face tu, din cine ești, din ce știi și poți, iar în urma sesiunilor noastre vei descoperi că poți fi, că știi și că poți mai mult decât ai crezut inițial.


Eu precum coach îți sunt alături în tot acest proces, pas cu pas. Sunt acolo ca să îți facilitez procesul, dar nu sunt acolo ca să o fac în locul tău, căci guess what? Cu viitorul angajator TU te întâlnești, așa că întregul proces este despre tine! TU ești protagonistul, la tine e acțiunea.


Dacă simți nevoia să lucrezi mai mult, mai bine țintit, mai cu spor la CV, dar mai ales la modul în care te prezinți la un interviu de angajare, te invit să stăm de vorbă mai multe într-o sesiune de cunoaștere (gratuită) - click aici pentru programare.

15 views0 comments

Comments


bottom of page