
Săptămâna asta am discutat în spațiul virtual despre cum să oferi, dar și să primești un feedback negativ, fiind subiectul votat în Comunitatea Succes pe Tocuri. De aceea, m-am gândit că ar fi util să scriu pe acest subiect și pe blog, principiile putându-se aplica atât în plan profesional (unde pun eu de regulă accentul în cursuri și postări), dar și în plan personal.
În discuțiile pe care le purtăm în mod obișnuit la muncă sau acasă pe subiecte „delicate” sau dificile, în mod cert nu ne simțim tocmai confortabil să vorbim deschis și să clarificăm punctele sensibile fără teama de a isca un conflict.
În astfel de situații cheia este asertivitatea, iar dacă ești alături de mine de ceva timp știi deja că o recomand ca fiind abordarea echilibrată de care avem nevoie și în context de business, dar și în plan personal.
Să fii asertiv înseamnă să exprimi ceea ce simți, ceea ce gândești și să îți urmărești interesele și nevoile într-un mod deschis și oportun, dintr-un raport de egalitate cu cei din jur.
Comunicarea în stil asertiv pornește de la convingerea că tu poți alege dacă vei spune sau nu altor oameni ce gândeşti, simți şi crezi. Când eşti asertiv, îi inviţi și pe ceilalți să-si exprime punctul de vedere, chiar dacă acesta ar putea fi diferit de al tău. Nu încerci să îi domini sau să-i critici, ești dispus să accepți diferențele și să găsiți o soluție de tip win-win (câștig de ambele părți). Comunicarea asertivă reunește principiile fundamentale ale unei comunicări perfecte: un proces împărtășit cu alţii, care promovează încrederea si empatia între persoane.- Gill Hasson

Când oferi un feedback negativ
Acordarea unui feedback asertiv în urma unei situații neplăcute, mai ales atunci când avem de-a face cu persoane care iau lucrurile personal, poate fi destul de dificilă.
Îți las mai jos câteva recomandări care te pot ajuta în a gestiona cu succes oferirea unui feedback de acest fel:
1️⃣ Alege un moment și un loc potrivite pentru a putea discuta deschis, într-un cadru privat și liniștit, preferabil așezați-vă unul lângă altul decât de-o parte și de alta a unei mese. Asigură-te că ambii sunteți disponibili pentru a purta o conversație productivă. Ca timp, preferabil ar fi să te încadrezi în 24h de la evenimentul care a generat nemulțumirea ta/neînțelegerea. Maxim 72h, dacă situația o impune.
2️⃣ Formulează feedback-ul în termeni clari, concentrându-te pe comportamentul persoanei sau acțiunile specifice care au generat acea situație. Evită să faci generalizări (ex- mereu, niciodată, de fiecare dată, etc) sau să aduci acuzații, să formulezi mesajul ca pe un atac personal: NU despre cum este sau nu este persoana, ci despre ce a făcut.
3️⃣ Alege cuvinte care sunt neutre pentru a evita să amplifici tensiunile. Fii constructiv, scopul discuției este în definitiv să lămuriți neînțelegerile și să vă puneți de acord asupra a ceea ce e dezirabil de ambele părți. Poți propune tu direct soluții sau sugestii pentru a îmbunătăți situația ori poți adresa o întrebare deschisă ca o invitație la dialog pentru a găsi împreună soluția optimă.
4️⃣ Expune-ți punctele de vedere oferind exemple specifice și date concrete. Prezintă faptele/argumentele care susțin feedback-ul tău. În acest fel, vei putea argumenta cu obiectivitate și te vei putea concentra pe găsirea unei soluții, nu pe probleme.
5️⃣ După ce ai prezentat ce aveai de zis, oferă persoanei șansa de a răspunde. Ascultă cu atenție perspectiva ei și arată înțelegere și empatie față de ceea ce simte și gândește. Ascultarea activă se face cu urechile, cu ochii (contact vizual și prezență) și cu inima (empatie).
Cel mai simplu model de acordare feedback în stil asertiv implică:
descrierea comportamentului
reliefarea efectelor pe care acel comportament îl are asupra ta/ asupra echipei (consecințe asupra activității dar ți impactul emoțional)
orientarea pe soluție: fie sub formă de recomandări directe, fie sub forma unei întrebări deschise „Cum putem proceda pe viitor, astfel încât să evităm... ?”
Când primești un feedback negativ
Primirea unui feedback negativ poate fi provocatoare, în mod cert nu este tocmai plăcut, însă este util să abordăm situația într-un mod constructiv și să învățăm din feedback-ul primit.
În continuare găsești câteva recomandări despre cum să primești un feedback negativ de la un coleg de muncă sau manager și să îți menții o atitudine potrivită: 1️⃣Fii deschis și pregătit să asculți feedback-ul în mod activ, căutând să înțelegi punctele de vedere exprimate. Nu e deloc util să începi să îi ceri explicații persoanei care ți-l oferă și nici să cauți să te justifici. Ascultă cu interes și respect perspectiva acesteia.
2️⃣În momentul în care primești feedback negativ, este foarte probabil să te simți incomod ori chiar atacat sau frustrat. Învață să îți controlezi reacțiile emoționale și să rămâi calm. Acceptă feedback-ul ca pe o oportunitate de creștere și dezvoltare personală. 3️⃣ Nu lua lucrurile personal! În loc să te simți atacat sau jignit, urmărește punctul de vedere exprimat de persoana în cauză și caută aspectele obiective asupra performanței tale la locul de muncă. Separă feedback-ul de identitatea ta personală și asumă-ți responsabilitatea că anumite acțiuni ale tale pot fi percepute ca fiind nepotrivite în anumite contexte de către ceilalți. Asta nu îți anulează sau diminuează ție valoarea ca om și/sau ca profesionist.
4️⃣ Dacă nu înțelegi complet feedback-ul primit, solicită mai multe detalii pe un ton calm și cu un interes real, dovedind atât prin cuvintele rostite, precum și prin felul în care le rostești că ceea ce îți dorești e clarificarea, ci nu e vorba de a cere explicații pentru că te simți ofensat/atacat. Fă astfel încât persoana care oferă feedback-ul să înțeleagă că ești interesata să înțelegi mai bine și că ești dispusă să lucrezi la îmbunătățire. 5️⃣Este posibil să nu fii pregătit să răspunzi imediat la feedback-ul primit și e mai bine să nu răspunzi la cald. Ia-ți timp pentru a reflecta asupra informațiilor primite și pentru a le procesa cu calm. Poți discuta cu un mentor sau cu un coleg de încredere pentru a obține o perspectivă suplimentară și pentru a primi recomandări despre cum să îmbunătățești acele aspecte.
⚠️Reține că perspectiva altor persoane este în definitiv percepția lor asupra realității, ci nu realitatea în sine. Caută să înțelegi ce poți să îți iei din acest feedback negativ privindu-l ca parte din procesul de învățare și dezvoltare la locul de muncă. Este important să rămâi deschis, să înveți din experiențele tale și să te străduiești mereu să te îmbunătățești.
Mai multe despre feedback și utilizarea lui ca instrument în procesul de comunicare interpersonală eficace găsești într-unul dintre cursurile mele video „Cum poate INFLUENȚA să facă diferența” disponibil aici.

Comments