top of page
Caută

Cum să abordăm experiențele neplăcute



„Consider că uneori cer prea multe de la viață și ea mă limitează“

îmi scria cineva în urmă cu ceva timp într-un mesaj pe Facebook. Noi suntem însă singurii care ne limităm sub o formă sau alta. Ne-am creat niște convingeri despre propria persoană sau despre lume în general și ne punem frână în mod constant, ne blocăm și, deși simțim că este ceva în neregulă, că ne frământă ceva foarte tare, că nu mai evoluăm în relația cu noi înșine sau în relațiile cu ceilalți, cu toate astea, nu reușim să vedem care este cauza reală.


Voi face o paralelă cu managementul calității, deoarece aici regăsești principiul necesar să îl aplicăm și în viața de zi cu zi: vrei să rezolvi o problemă, trebuie să găsești cauza rădăcină, „root cause”, și de acolo pornești, asupra cauzei îți aplici planul de îmbunătățire, ci nu asupra efectului.


De ce nu asupra efectului? Dă-mi voie să te întreb: dacă îți curge apă în casă din tavan, planul tău este doar să pui o găleată și să îți vezi de treabă mai departe pentru totdeauna- ai rezolvat astfel problema? Sau vei dori să descoperi de ce anume curge apa din tavan și să intervii la acel nivel?


De ce avem parte de experiențe neplăcute în viață?

De ce uneori chiar avem sentimentul că numai pe noi ne însoțesc ghinioanele la tot pasul și dăm din lac în puț? De ce experiențele dureroase din viața noastră ne marchează, în așa fel încât nu vedem alternative, ba mai mult ele se multiplică parcă după același scenariu? De exemplu, ai ieșit dintr-o relație în care partenerul era foarte gelos și îți interzicea să faci orice; cunoști pe altcineva care la început pare foarte diferit de fostul partener, iar după ce vă mutați împreună începe să controleze tot ce faci, unde mergi, ba chiar se ajunge la scandaluri, atât acasă, cât și în public; ieși și din această relație și găsești un partener care pare să îți respecte intimitatea și să îți acorde libertate. După o vreme, simți că acea libertate mult visată anterior se transformă în indiferență și începi tu însuți de data asta să îl controlezi, să îi faci reproșuri, se ajunge la vorbe urâte și în cele din urmă chiar la violență fizică. O nouă despărțire și sentimentul că nu vei putea avea niciodată parte de un partener echilibrat! Te întrebi cum de mereu se întâmplă să atragi numai oameni nepotriviți în viața ta?


Acesta a fost doar un exemplu- orice alt gen de experiență neplăcută este posibilă, are caracter repetitiv și tu te intrebi DE CE ți se întâmplă ție de fiecare dată! Ba chiar poți crede că ți se întâmplă NUMAI ție? Pui la îndoială dreptul tău la fericire sau chiar dreptatea Celui de Sus.


Cum ar fi dacă ai accepta experiența trăită și ai privi-o ca pe o lecție de viață, una dură rău, dar venită cu un mesaj pentru tine? Un mesaj care așteaptă să fie recepționat, altfel noi și noi experiențe revin în viața ta, aduc același mesaj și așteaptă conștientizarea ta.


Gestionarea corectă a experiențelor neplăcute duce la o dezvoltare extraordinară și asta este necesar pentru a ne dezvolta. Este greu de înghițit o astfel de idee, pentru că suferința sau durerea e ceva ce evităm în mod natural. Dar dacă am învăța cum să transformăm experiențele neplăcute în pași pozitivi care să ne ducă spre succes sau să ne ducă spre misiunea vieții noastre?

Photo credit: Cărturești


În cartea sa „Cele 15 legi supreme ale dezvoltarii personale“, John Maxwell îl citează pe John McDonnell spunând: „Fiecare problemă ajută o persoană să se cunoască mai bine.” Toată lumea are experiențe neplăcute. Nu putem să le evităm. Unii dintre noi fugim de ele, alții fac orice pentru a le gestiona, iar alții le acceptă. Oricare ar fi cazul, nu putem să le evităm. Cu toții avem experiențe neplăcute. Ați auzit cu siguranță zicala cum că „viața e plină de suișuri și coborâșuri.” Problema e că cei mai mulți vrem „suișuri și suișuri!” Facem tot ce ne stă în putere pentru a evita situațiile neplăcute, dar totuși, ele ne găsesc mereu. Și este adevărat că nimănui nu-i plac experiențele neplăcute. Extrem de mulți oameni o apucă pe calea „ar fi trebuit să”, „aș fi putut să” sau „ce ar fi fost dacă” atunci când au de-a face cu experiențe neplăcute. Știm că foarte puțini oameni, sincer, pot să își extragă experiențele pozitive din experiențele negative. Mulți oameni devin amari din cauză că au trăit mai multe experiențe neplăcute. Puțini oameni devin mai buni.


Propunerea mea este să căutăm lecțiile pozitive din fiecare experiență. Mereu este ceva pozitiv ce poate nu îl vezi la momentul experienței. Când îți trăiești viața cu o atitudine pozitivă, descoperi că binele va deveni mai bine, iar răul nu va fi așa de rău cum părea în acel moment. Profită de valoarea experiențelor neplăcute. Ai de ales: poți să privești experiențele neplăcute din viață și să fii împiedicat de ele sau să înveți din ele. Se spune că în viață sunt învingători și învinși. Îți propun altă abordare însă: învingători și învățăcei. Unul dintre cele mai mare imbolduri pe care le primim când mergem înainte pornind de la o experiență neplăcută este să facem schimbări pozitive în urma învățării din experiențele neplăcute. O curbă în drum nu este finalul drumului... decât dacă uiți să iei curba.


Totuși, mulți dintre noi ne concentrăm pe sentimentele noastre legate de ceea ce ni s-a întâmplat în loc să ne concentrăm pe gândurile și acțiunile care ne vor duce într-o direcție mai bună. Înțelege ce simți!

Identifică schimbările dorite!

Gândește-te ce fel de schimbări pozitive poți influența, fie în viața ta și/sau în alții!


Cum ar fi viața ta dacă totul ar depinde de tine?

Când spun totul, nu te gândi dacă plouă ori ba. DAR dacă plouă, TU poți alege să te bucuri de acea zi🌈 sau poți alege să te plângi toată ziua de faptul că plouă!🌧Înțelegi diferența de atitudine, așadar înțelegi perfect și cum tot ce te bucură sau te întristează depinde exclusiv de tine!


"Nu uita niciodată că tu ești autorul propriei vieți și că de tine depinde să scrii o poveste plină de semnificație, la care toți cei din jur să se raporteze și din care să se inspire." Citeam afirmația asta în urmă cu ceva vreme. Exact asta zic și eu: TU poți rescrie povestea vieții tale pentru că TU ești autorul! Mai presus de toate, reține că dezvoltarea personală necesită acțiune. Dacă nu ai ACȚIONAT când s-a petrecut o experiență neplăcută, atunci pur și simplu o eviți.


Dezvoltarea personală necesită acțiune. Este pe cât de simplu, pe atât de dificil. Nu lăsa altă experiență neplăcută să treacă fără să înveți și să te dezvolți în urma ei. Procesul real de creștere începe cu gândurile tale. Acele gânduri devin cuvinte, iar cuvintele devin acțiuni! James Allen afirma: „Nu poți face o incursiune în interiorul tău și să rămâi în continuare la fel.” Schimbarea este mereu o provocare pentru că ne scoate din zona de confort.


Sunt câteva adevăruri pe care vreau să ți le împărtășesc:

1. Nu poți să te îmbunătățești și să eviți schimbarea în același timp!

2. Trebuie să încetăm să ne mai uităm în spate la ceea ce a fost și să începem să ne concentrăm pe ceea ce este în prezent.

3. Mi se pare interesant că nu vom găsi niciodată o persoană care să nu fie neliniștită într-un fel sau altul.

Ca să-l citez pe George Elliot, „Nu e niciodată prea târziu să fii ceea ce puteai să fii.”


Dezvoltarea personală necesită acțiune. Este pe cât de simplu, pe atât de dificil.

Pe măsură ce gestionezi situațiile zilnice, indiferent că au legătură cu viața profesională sau cu cea personală, vei avea parte de câteva experiențe neplăcute. Modul cum alegi să gestionezi acele experiențe va determina mărimea impactului pozitiv (sau negativ) pe care îl vei avea asupra circumstanțelor tale și cum îi vei influența pe cei din jurul tău. Ce vreau să spun, și ai mai auzit-o cu siguranță, este că atunci când viața îți dă lămâi, adu-ți aminte să folosești acele lămâi pentru a face limonadă. Este o alegere personală! Tu decizi!


Rămânem aproape

Dacă îți dorești să vezi mai multe videouri care să contribuie la dezvoltarea ta personală, te invit să te abonezi la canalul meu de YouTube. Materiale care îmi doresc să te inspire găsești și pe Facebook, precum si pe Instagram .


În cazul în care simți nevoia să te însoțească cineva în călătoria ta de transformare a experiențelor neplăcute, îți reamintesc că sunt la un click distanță. M-aș bucura să îți fiu alături în acest proces de creștere.


Îți doresc inspirație maximă și echilibru în toate planurile! Din inimă...

30 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page