
Conflictele la locul de muncă sunt inevitabile, dar modul în care alegem să le gestionăm poate face diferența dintre un mediu de lucru plăcut și unul tensionat sau de-a dreptul toxic. Iar cum la muncă, ne petrecem cea mai mare parte din timpul în care suntem activi peste zi – fie că petrecem acest timp fizic cu prezență la un loc de muncă, fie că lucrăm de-acasă dar rămânem conectați la acest mediu.
În orice echipă, pot apărea conflicte și în acest articol, mi-am propus să explorăm modalități eficiente pentru a aborda conflictele cu colegii dificili într-o manieră constructivă și asertivă.
Cu alte cuvinte, să analizăm împreună cum poți să transformi un moment tensionat într-o oportunitate de creștere profesională.
Unul dintre cele mai cunoscute modele de gestionare a conflictelor organizaționale este Modelul Thomas-Kilmann. Acest model, dezvoltat de Kenneth Thomas și Ralph Kilmann, se concentrează pe modul în care oamenii răspund la conflicte și oferă cinci perspective principale de gestionare a acestora:

1. Colaborare: părțile implicate în conflict lucrează împreună pentru a găsi soluții care să satisfacă nevoile ambelor părți. Este o abordare de tip win-win.
2. Adaptare: un mod în care o parte cedează și se supune deciziei celorlalte. Este un stil win-lose, dar în care cel care cedează face acest lucru voluntar.
3. Evitare: persoanele evită sau ignoră conflictul. Poate fi folosit atunci când costurile unui conflict ar ajunge să fie mai mari decât beneficiile rezolvării acestuia.
4. Competiție: o abordare win-lose, în care o parte câștigă, iar cealaltă pierde- una dintre părți urmărește să obțină ceea ce își dorește fără a face concesii semnificative.
5. Compromis: acest mod implică o abordare de tip win-some, lose-some. Părțile acceptă să facă concesii pentru a ajunge la o soluție acceptabilă pentru toată lumea.
Abilități fundamentale în gestionarea conflictelor

Independent de modelul mai sus prezentat, abordarea conflictelor cu colegii dificili într-un mod constructiv și asertiv rămâne esențială pentru menținerea unui mediu de lucru sănătos și pentru creșterea profesională. Iar una dintre cele mai importante abilități în gestionarea conflictelor este comunicarea eficientă, fiind crucial să încurajezi dialogul deschis și sincer cu colegii dificili.
Pentru a aborda eficient colegii dificili, iată în continuare câteva recomandări practice de comunicare și implicit, relaționare eficientă, pe care te invit să le testezi și să concluzionezi apoi cum funcționează:
✅Ascultă cu atenție, caută să înțelegi perspectiva lor și să le oferi spațiu pentru a-și exprima punctul de vedere. Ascultarea empatică este una dintre cele mai puternice abilități în gestionarea conflictelor și face referire la capacitatea de a asculta cu empatie, adică să asculți nu doar cu urechile, ci și cu ochii (activ, dovedind prezență și interes în interacțiunea cu celălalt) și, foarte important cu inima – să cauți să înțelegi perspectiva celuilalt, ce îi determină comportamentul, ce emoții îl cuprind. Ascultarea atentă și fără prejudecăți te poate ajuta să identifici preocupările reale ale celorlalți și să le arăți că le acorzi importanță. Folosirea unor întrebări deschise pentru a clarifica problemele și pentru a încuraja dialogul constructiv poate facilita calea către o soluționare optimă a conflictului.
✅Evită să judeci, să tragi concluzii pripite și să acuzi. Concentrează-te pe fapte, pe comportamentul persoanei în cauză, ci nu pe persoană. Înlocuiește-l pe „tu” cu „eu”, așadar în loc să vorbești despre cum este sau nu este cineva, vorbește-i despre cum se văd lucrurile din poziția ta. Începe să comunici asertiv, adică să îți exprimi clar propriile emoții, gânduri și nevoi, fără a-i ataca sau a-i critica pe ceilalți. Este important să-ți exprimi punctul de vedere într-un mod respectuos și să eviți un limbaj acuzator sau defensiv. Spune ceea ce simți și ce-ți dorești pe un ton calm și fii clar în exprimare. Acest stil de comunicare poate ajuta la reducerea tensiunilor și la găsirea soluțiilor în colaborare cu colegul dificil.
✅Folosește principiile comunicării nonviolente:
1. formularea observațiilor
2. exprimarea sentimentelor
3. identificarea nevoilor
4. formularea de solicitări clare.
✅Rămâi deschis la cooperare pentru soluții în interiorul unor limite clare pe care le-ai trasat în relația cu aceste persoane. În loc să încerci să câștigi un conflict, propune colaborarea pentru găsirea unei soluții care să satisfacă ambele părți. Încurajează colegul dificil să participe activ la găsirea unei rezolvări constructive, exprimând în termeni clari și așteptările tale. Împreună, puteți identifica opțiuni care să răspundă nevoilor ambelor părți și să mențină un mediu de lucru plăcut. Acest lucru poate implica și compromisuri de ambele părți, dar accentul este pus pe găsirea unor soluții pe termen lung, ci nu pe "câștigarea" conflictului.
În concluzie, abordarea conflictelor cu colegii dificili într-un mod constructiv și asertiv necesită abilități de ascultare empatică, comunicare asertivă, nonviolentă și dorința de a colabora pentru soluții, neexistând o modalitate unică ideală în rezolvarea neînțelegerilor ce pot surveni la locul de muncă. Prin aplicarea acestor strategii, poți transforma conflictele în oportunități de creștere personală și profesională, contribuind la un mediu de lucru mai sănătos și mai productiv.
Pentru o perioadă scurtă de timp, este disponibil spre descărcare materialul gratuit „5 tipologii dificile de persoane”. Click aici pentru descărcare.
Află care sunt „simptomele” pe care le prezintă fiecare dintre cele 5 tipologii (pasiv-agresivul, narcisistul, perfecționistul, negativistul și dominatorul), ce anume le caracterizează și cum se manifestă, ca să le poți identifica în timp util și să îți poți adapta corespunzător strategia de abordare a acestora.
Dacă subiectul tipologiilor dificile este unul de mare interes pentru tine, te aștept începând cu 7 noiembrie 2023, la trainingul gratuit:
Are loc online, într-un grup de training pe facebook, în care ne conectăm timp de 12 zile pentru a dezbate și antrena totodată abilitățile necesare în interacțiunile cu acest gen de persoane. Vei beneficia de numeroase informații utile, studii de caz, simulări și materiale educaționale care să îți faciliteze o mai bună înțelegere a tipologiilor dificile și care să te sprijine în însușirea unor tehnici și strategii eficiente pentru gestionarea relațiilor cu acestea, precum și de o comunitate angajată, având oportunitatea de a discuta cu oameni, asemeni ție, care vin din diverse domenii de activitate și cu experiențe variate.
Comments