top of page
Search
Writer's pictureDaniela Serban

Așteptări salariale, ai sau n-ai?



Ori să spun sau să nu spun ce așteptări salariale am?...


Știu, întrebarea ce așteptări salariale ai când angajatorul are deja un buget alocat poate părea, după caz, fără sens sau cel puțin tricky... cu schepsis.


Acum însă, nu despre cât de frustrantă ori ba e această întrebare, ci despre a răspunde ori ba e vorba în cele ce urmează.


Sunt candidați care aleg să nu spună pentru că le e teamă fie că cer prea puțin și vor primi la fel de puțin ori și mai puțin, fie că cer prea mult și sunt scoși din cărți.

Mai sunt și cei care citez "nu știu cât să ceară".


Pe de altă parte, sunt candidați care aleg să răspundă la această întrebare și după caz, angajatorii înțeleg astfel cum se autoapreciază aceștia ori într-adevăr, aleg să taie de pe lista scurtă candidatul, pentru că nu se încadrează în buget.


În loc de a-ți face o recomandare directă dacă să răspunzi concret ori să zici că nu știi sau varianta "cât oferiți dvs", o să vorbesc despre eventualele avantaje și dezavantaje ale fiecărui tip de răspuns.


1. A nu răspunde concret, alegând sa zici mai degrabă că nu știi sau că preferi să ți se facă o ofertă, poate avea avantajul de a nu te înșela nici în plus, nici în minus în legătură cu oferta care ți se va face, de acord, dar poate foarte bine să transmită despre tine că nu îți cunoști valoarea, că nu ai suficientă încredere în tine ca profesionist, aspect care se poate reflecta mai târziu și în deciziile pe care ar trebui să le iei odată ce ai ocupat postul.


Acum dacă îți e teamă că dacă spui cât îți dorești cu adevărat să primești, în baza competențelor și expertizei tale raportate la cerințele postului, ar putea face un angajator fie să te înșele și să îți ofere mai puțin decât avea prevăzut, fie să te taie de pe lista sa pentru că depășești bugetul: hai să vorbim sincer!

> Nu spui în etapa asta, iar în etapa în care ți se face oferta, iar ție ți se pare prea puțin ce ți se oferă și nu poți accepta, oricum ieși din "joc"- alegi tu, dar tot se termină acolo, de acord?

> Iar dacă ar putea fi vorba de un angajator care ar decide să te plătească mai puțin decât o face pentru aceeași poziție și același nivel din organizație, este ăsta genul de angajator pentru care tu chiar îți dorești să lucrezi? Cel care caută orice ocazie să facă economie la buget pe spatele unor candidați care pot aduce plus valoare organizației? Și da, există și organizații care oferă peste cât a cerut un candidat, pentru că are o grilă de salarizare și nu oferă sub nici măcar “juniorilor”.


2. Alegi să răspunzi la această întrebare: dezavantajele pot fi cele amintite mai devreme- angajatorul poate considera prea mult sau alege să te plătească mai puțin decât avea prevăzut, dar nu repet detaliile.

Avantajul maxim este că tu îți cunoști valoarea, tu conștientizezi ce știi și ce poți face, știi ceea ce poți oferi în raport cu poziția pentru care ai aplicat. Și crede-mă nu e nimic rău în asta, ci e doar BINE!

Modestia nu înseamnă ignoranță sau renunțare.

Apreciază corect nivelul tău de cunoștințe, de abilități practice, de experiență și de motivație, când alegi să vorbești deschis despre așteptările salariale.

Câștigul tău poate fi dublu: o dată cel financiar, în acord cu așteptările, apoi cel de a intra într-o organizație care apreciază în același mod ca tine valoarea ta ca profesionist.


O recomandare directă de data asta: nu căuta să ceri mai mult în ideea în care vei primi mai puțin, doar ca să ai de unde porni negocierile- în cazul ăsta, găsesc a fi târguială și un interviu nu ar trebui să fie cadrul pentru o târguială ca la piață. Știu că sunt și angajatori care gândesc astfel, să ofere prima dată mult mai puțin ca să aibă ce crește, dar din nou: nu e despre cum sunt ei, ci despre cine ești tu. Știi ce îți dorești și cât valorezi- restul sunt detalii în care poți alege să te pierzi ori ba, știi ce zic?


Sunt aici pentru tine, oricând ai nevoie de suport ori de un răspuns la o întrebare despre cariera ta.


22 views0 comments

Recent Posts

See All

Rămas-bun

Comments


bottom of page