top of page
Întrebări frecvente și alte informații
the-table-of-silence-1862802_1920.jpg

1. Ce este coachingul, respectiv consilierea pentru dezvoltare personală?

Coachingul și consilierea pentru dezvoltare personală se adresează persoanelor care au nevoie să exploreze sau să depăşească diverse stări sau situaţii cu care se confruntă în evoluţia personală şi profesională, valorificând şi dezvoltând resursele şi potenţialul propriu. 

Scopul coachingului este de a-i susţine pe oameni în analiza situaţiilor problemă şi de a facilita găsirea unor soluţii, atât în plan personal, cât şi în relaţiile socio-profesionale. 

Orice îi este împărtăşit unui coach sau unui consilier pentru dezvoltare personală rămâne confidenţial, exceptând o încălcare gravă a legii.

Un coach este 100% dedicat succesului participantului și nu hotărăște dacă o decizie luată de clientul său este corectă sau greşită. Coachul va susţine clientul în observarea consecinţelor acţiunilor şi deciziilor sale, în scopul învăţării şi a modificării abordării pentru îmbunătăţirea acţiunilor.

În coaching sau consiliere pentru dezvoltare personală, răspunsul la probleme se află întotdeauna la client, în individ. Sunt mult mai multe şanse ca oamenii să urmărească până la capăt răspunsurile şi soluţiile pe care ei înșiși le-au stabilit şi, de asemenea, clientul devine mai inventiv în viitor, mai puţin dependent de ajutor extern şi mai încrezător în abilitatea sa interioară de a rezolva orice chestiune cu care se confruntă.

Cum se diferențiază coachingul și consilierea pentru dezvoltare personală față de alte activități?

Este important să clarificăm că nu este vorba de consiliere psihologică, nu este psihoterapie și nici nu se referă la mentorat sau la training.

Diferența față de primele două este că acelea se raportează în special la trecutul clientului, așadar sunt reactive, și în cadrul lor se pot trata inclusiv tulburări mentale, psiho-afective sau anxioase, în timp ce coachingul și consilierea pentru dezvoltare personală sunt orientate către prezent și viitor, fiind în cea mai mare parte proactiv și se adresează exclusiv persoanelor sănătoase din punct de vedere psihic.

Prin comparație cu mentoratul sau trainingul, coachingul și consilierea pentru dezvoltare personală se deosebesc în primul rând prin faptul că sunt cu precădere non-directive, au la bază ghidarea clientului cu scopul ca acesta să își exploreze cunoștințele deja existente în căutarea soluției optime pentru un anumit aspect din viața sa, în timp ce un mentor sau un trainer transferă o serie de cunoștințe noi cu scopul de a facilita crearea de noi competențe, dând indicații clare și astfel, fiind mai mult sau mai puțin directiv, după caz. Un mentor îşi împărtăşeşte propria experienţă, iar în coaching, împărtăşirea propriei experienţe este cel mult un caz extrem şi doar cu permisiunea clientului, dacă asta îl va ajuta să se îndrepte către ceea ce vrea să obţină, preferându-se totuși explorarea prin întrebări inteligente, deschise şi bazate pe curiozitate, astfel încât să se găsească cât mai multe opţiuni pentru o anumită soluţie care este generată de către client.


2. De ce este importantă dezvoltarea personală?

 

Mai jos, îți las doar 10 dintre motivele pentru care merită să investeşti astfel în tine: 

- cunoaştere de sine;

- acceptarea în mod raţional a criticilor şi respingerilor;

- identificarea și îmbunătățirea potențialului propriu; 

- dezvoltarea talentelor și abilităților (sociale, de comunicare,

de inteligenţă emoţională);

- relaţionare interpersonală armonioasă;

- controlul stresului sau al unei situaţii de criză şi

găsirea de soluţii;

- dezvoltarea gândirii critice şi creative;

- prevenţia dispoziţiei afective negative;

- reducerea neîncrederii în sine;

- per ansamblu, îmbunătățirea calității vieții.

Iți mulțumesc pentru mesaj!

Programează-te pentru o sesiune DEMO și află dacă ți se potrivește!

3. Cum aş putea să te ajut eu, în calitate de consilier și coach?

 

Putem lucra împreună în şedinţe de consiliere individuale sau de grup, pornind de la oricare dintre următoarele teme: timiditate, neîncredere în sine, dificultate în a relaţiona cu cei din jur, impas în carieră, orientare vocaţională (ce profesie îmi este potrivită?), impulsivitate, căutarea echilibrului emoţional după o despărţire sau în relaţii aflate în dificultate, stresul cotidian, și altele. 

Dacă vrei să afli mai multe și să încerci o ședință demonstrativă (gratuită, desigur), lasă-mi un mesaj și stabilim împreună detaliile.

4.  Cu ce te ajută consilierea individuală? - probabil cea mai des întâlnită întrebare

Poate povestea de mai jos este de ajutor în a clarifica asta:

O economistă ce lucra în afara țării pe o poziție de analist financiar junior a apelat la mine pentru a o ajuta să facă o schimbare de job într-o companie din România care să îi ofere o poziție de senior și un pachet salarial cel puțin la fel de motivant ca cel de expat.

Participase deja la câteva interviuri care nu se finalizaseră cu angajarea sa pe acele poziții și se simțea copleșită, ca urmare a faptului că perioada de concediu creștere copil în care se afla temporar urma să înceteze curând și își dorea mult să facă acea schimbare pentru a se putea adapta și nevoilor familiei sale.

Am decis să colaborăm sub formă de coaching și mentoring. I-am adresat întrebări foarte specifice și bine țintite cu scopul de a scoate la suprafață convingerile limitative și punctele vulnerabile care o împiedicau să fie cum își dorește și să obțină ce vrea.

Împreună, am definit o viziune, o strategie și un plan de acțiune pentru a-și atinge obiectivul.
Am lucrat la eliminarea blocajelor privind încrederea în sine și abilitățile sale de leader, prin întrebări deschise, simulări și jocuri de rol. Am împărtășit totodată din experiența mea ca recruiter, pentru a oferi și o imagine de ansamblu din perspectiva unui angajator, și i-am facilitat conștientizarea unor arii de îmbunătățire, precum și creșterea în acele direcții, punând la dispoziție o serie de „tips and tricks” utile într-un astfel de context.
Ședințele au avut loc pe Skype sau, după caz, la telefon, cu o frecvență săptămânală, timp de 2 luni.
Obiectivul clientei mele a fost atins chiar înainte de termenul limită fixat, obținând jobul la care visa și, cel mai important, câștigând o nouă atitudine în abordarea diferitelor provocări din viață, o atitudine de leader care își conduce propria viață.

Lumea de regulă mai vrea să afle de la mine alte 3 aspecte:

 

  • care sunt modalitățile prin care o pot sprijini în dezvoltarea personală și profesională?

Eu pot veni în sprijinul tău sub trei* forme: 

  1. coaching/ consiliere pentru dezvoltare personală (vezi exemplul de mai sus).

  2. training: cursuri personalizate pe nevoile tale, în acord cu disponibilitatea ta în materie de timp și în ritmul tău de învățare. Poți alege între 5 mari categorii:

- Relația cu sine;
- Comunicare și Relaționare;
- Leadership;
- Resurse Umane;
- Limbi Străine.

     3.       mentoring: transmiterea cunoștințelor și asigurarea unui sprijin pishosocial relevant în contextul de muncă, carieră sau dezvoltare profesională, pe baza experienței mele în domeniul resurselor umane.

*pentru organizații, ofer și servicii de consultanță în resurse umane.

 

  • după cât timp se văd rezultatele?

E ca atunci când te apuci de sport: în funcție de cât de mult te implici tu, de câte eforturi ești dispus/ă să faci și cât timp ești disponibil/ă să investești. 
Ține exclusiv de tine, de gradul de motivație, de nivelul tău de conștientizare, de cât ești de deschis/ă la schimbare, pentru că pur și simplu nu poți obține alte rezultate, făcând același lucru, în același mod și cu aceleași resurse. Dacă îți dorești rezultate diferite, este important să înțelegi că schimbarea este parte esențială în acest proces de dezvoltare, iar aceasta necesită eforturi. 
Eu, în calitate de trainer și mentor, îți transfer cunoștințe și îți facilitez cadrul de a le aplica, iar în calitate de coach, urmăresc să te ghidez, să te încurajez și să te responsabilizez în procesul tău de creștere, scoțându-te din zona de confort. 
Pe de altă parte, eu nu pot aduce schimbarea în viața ta, dacă tu nu aplici în mod consecvent cele învățate, dacă tu nu ești dispus/ă să acționezi în mod constant și conștient. Așadar, rezultatele pot apărea imediat (am avut clienți care după doar 3 ședințe au simțit o schimbare în bine ce i-a motivat să se implice și mai mult sau care după 6 ședințe și-au atins obiectivul) ori pot întârzia să apară în situația în care un client continuă să amâne schimbarea, respectiv să acționeze în acea direcție.

  • cât costă să lucreze cu mine? 

Cursurile, workshopurile, programele de mastermind, sesiunile de coaching, respectiv mentoring presupun o investiție diferită.
Dezvoltarea personală presupune o investiție în egală măsură de timp și de alte resurse, inclusiv de ordin financiar, desigur!

Indiferent de forma de colaborare pe care o alegi, beneficiezi de o sesiune GRATUITĂ, demonstrativă, în urma căreia putem decide dacă rezonăm și dacă programele dezvoltate de mine se pot plia pe nevoile și obiectivele tale.

Mai este ceva: lunar, pe pagina mea de Facebook, respectiv pe conturile mele de Instagram și LinkedIn, poți găsi oferte speciale la unul sau mai multe dintre programele mele, având șansa de a le achiziționa astfel, probabil, la cel mai accesibil preț de pe piață!

Pe scurt, iată cum sprijin clientele mele în procesul lor de creștere:

  • În calitate de trainer și mentor, îți pun la dispoziție o serie de informații utile, testate în timp; facilitez procesul de învățare prin materiale suport (scrise, video sau audio) și prin împărtășirea propriei experiențe acumulate de-a lungul celor 10 ani+ în resurse umane și în training & dezvoltare. Vin în sprijinul participanților la aceste programe cu fișe de lucru, explicații punctuale, sesiuni de întrebări și răspunsuri, tips and tricks aplicate de mine însămi, ofer cadrul prielnic aplicării informațiilor prezentate și am convingerea că „learning is fun”, aducând jocuri și creativitate în proces.

  • În calitate de coach, creez condițiile unei relații speciale ce se poate construi numai în coaching, zic eu, și anume: o relație care se concentrează în întregime pe tine, cu o persoană care te ascultă, nu doar te aude; cineva care te face responsabil de propriile visuri și aspirații; o persoană care e extrem de curioasă în legătură cu cine ești tu și ce vrei să devii; cineva care se dovedește a fi mai dedicat uneori chiar și decât tine însuți/ însăți față de ceea ce vrei să obții în viață; o relație cu o persoană care are pe agenda sa dezvoltarea și succesul tău, care vede și crede în potențialul tău infinit, chiar și atunci când tu renunți să mai crezi. Tu decizi unde vrei să ajungi, cum se definește succesul pentru tine, iar eu te sprijin în devenirea ta pas cu pas până la destinație.

Vezi testimoniale aici - clienții mei îți pot spune mai multe!

bottom of page